top of page

Hollands hout uit de bossen van Staatsbosbeheer

Het door ons gebruikte Nederlandse hout is afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Bossen die duurzaam worden beheerd en daarom het FSC®-keurmerk hebben. De productie van bos vraagt vakmanschap en zorgvuldigheid. Dat is bij Staatsbosbeheer volop aanwezig. Staatsbosbeheer oogst hout uit bossen, zonder dat dit ten koste gaat van de totale oppervlakte aan bos. Staatsbosbeheer haalt dus nooit meer hout uit het bos dan er bijgroeit. Het hout dat nu wordt geoogst, is te danken aan de generaties voor ons. Daarom heeft Staatsbosbeheer de verantwoordelijkheid om te blijven investeren in bos en vakmanschap voor toekomstige generaties. 

Naamloos-1.jpg

Gewoon uit Nederland met vele toepassingen

Hout is een populair bouwmateriaal. De gemiddelde Nederlander gebruikt jaarlijks 1 m3 hout. Het overgrote deel hiervan wordt uit het buitenland gehaald, maar we zouden het Hollands hout beter kunnen benutten. De bossen van Staatsbosbeheer leveren gemiddeld 50 vrachtwagens rondhout per werkdag. Dat is zo’n 350.000 m3 stamhout per jaar, zoals lariks, douglas, grenen, vuren, populieren, eiken, essen en esdoorn. Dit hout kan op verschillende manieren worden toegepast, bijvoorbeeld voor vloeren, gevels en meubels, en ook voor karton, papier en spaanplaat. Wij gebruiken het hout voor het produceren van kisten in onze ECO-lijn.

_DSC4033-bewerkt.jpg
APS-46.jpg

 FSC®-keurmerk 

Staatsbosbeheer heeft sinds 1998 als eerste bosbeheerder het FSC®-keurmerk. Daar is Staatbosbeheer trots op. Het FSC®-keurmerk is de strengste wereldwijde standaard voor duurzaam bosbeheer. Staatsbosbeheer voert het bosbeheer zeer zorgvuldig uit met vakmensen. Een onafhankelijke instantie controleert en beoordeelt elk jaar of Staatsbosbeheer aan de eisen van het FSC®-keurmerk voldoet.

Wat doet Staatsbosbeheer met de opbrengst van Hollands hout? 

Staatsbosbeheer gebruikt de opbrengsten van het Hollands hout voor het beheer van de natuurgebieden. Op die manier kan Staatsbosbeheer bijzondere natuurparels blijven beschermen, kunnen recreanten het bos blijven beleven én wordt er hout geproduceerd voor de Nederlandse markt. Staatsbosbeheer maakt zich er dus sterk voor dat we natuur en landschap in dit land koesteren, maar ook dat we die natuur en het landschap kunnen beleven en benutten. 

Wij zijn trots op onze samenwerking, die laat zien hoe we doorlopend duurzaam gebruik blijven maken van inlands hout. De uitvaartkisten die wij hiermee produceren worden voorzien van een speciale code en opgenomen in onze ECO-lijn. Per verkochte kist ontvangt Staatsbosbeheer een bedrag waarmee zij weer zorgen voor het behoud van onze bossen.

bottom of page